Quinoa wordt steeds vaker gegeten in Europa. Oorspronkelijk komt dit gewas uit Zuid-Amerika. Op deze foto zie je het gewas groeien in Bolivia. De Inca’s gebruikte het als akkerbouwproduct. De voedingswaarde lijkt op melk: het bevat volwaardige eiwitten ( alle essentiële aminozuren) wat dus zeer geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Het bevat wel veel koolhydraten, hierdoor is het minder geschikt voor een koolhydraat beperkte voeding. Het bevat geen gluten.
Quinoa behoort niet tot de granen, maar ze worden wel op dezelfde manier bereid en gegeten als bijvoorbeeld rijst en couscous.
Onderstaande gerecht heb ik “ mediterraan” gemaakt door olijfolie en mint te gebruiken.
Je hebt nodig voor 2 personen:
125 gram quinoa, kook dit zoals op de verpakking staat
100 gram doperwten uit de diepvries: in 3 minuten beetgaar koken en daarna afspoelen onder stromend water
1/4 komkommer in kleine blokjes gesneden
1/2 rode ui snipperen
50 gram feta in kleine stukjes gesneden
1-2 eetlepels verse munt: fijnhakken
Extra vierge olijfolie en peper
Meng de quinoa met de doperwten. Voeg de komkommer en fijn gesneden ui toe. Daarna de feta blokjes en de munt. Voeg flinke scheut olijfolie toe en maak op smaak met peper en eventueel snufje zout.
Heerlijk met een dikke plak volkorenbrood met roomboter.