Je kunt bouillon van een blokje maken of je kunt een pakje gebruiken, maar wat is het veel smaakvoller om zelf groentebouillon te maken. Het kost wat meer tijd, maar als je een grote hoeveelheid maakt kun je de bouillon invriezen. Nodig voor 1 1/2 liter bouillon:
4 preien in grote stukken gesneden
4 winterwortels in grove stukken
1 kleine knolselderij in stukken
1 ui in stukken
3 tenen knoflook, heel houden of keer doormidden snijden
verse kruiden: takje rozemarijn, 3 takjes tijm, peterselie en andere verse kruiden die je nog in de koelkast hebt liggen.
4 peperkorrels en paar kruidnagels.
Doe alles in een grote ruime pan met 1 1/2 liter water. Breng aan de kook, zet gas laag en laat 2 uur trekken. Zeef de bouillon en maak het op smaak met evt. zout en peper.
De overgebleven groenten kun je pureren en daar een dikke soep van maken in een blender. Wel goed op smaak brengen met kruiden, omdat de smaak van de groenten in de bouillon zit. Met kerst heb ik verschillende soorten paddestoelen in een koekenpan gebakken met een fijn gesneden rood uitje en dit aan de bouillon toegevoegd.
Heerlijk! De bouillon kan ook de basis zijn van vele andere soepen.