Mijn moeder heeft ooit dit recept bedacht. Daarom noem ik het ook wel “zuurkool a la mama”. Zuurkool was nooit mijn favoriete groente, maar tegenwoordig staat het bij ons regelmatig op tafel en vind ik het heerlijk. Je kunt er de traditionele stamppot van maken, maar er zijn zoveel mogelijkheden!
Benodigdheden voor 2 personen:
• 300 gram zuurkool
• evt. 4 kleine aardappelen
• 250 gram gehakt
• 1 rode paprika in stukjes gesneden
• 1 ui, gesnipperd
• 3 appels, in kleine stukjes gesneden, bijvoorbeeld Elstar
• 2 lepels rozijnen
• 2 theelepels gedroogde oregano, evt. 1 theelepel dragon en kervel
• peper, snufje nootmuskaat
• geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappelen gaar in 20 minuten en de zuurkool in 15 minuten. Als je niet zo van de zure smaak houdt kun je het beetje afspoelen, maar daardoor verliest het wel vitaminen.
Rul het gehakt in een koekenpan. Fruit de ui bij het gehakt. Voeg de stukjes paprika, appel en de rozijnen toe en tot slot de kruiden. Laat dit 15 minuten stoven.
Giet de aardappelen af en stoom ze droog. De aardappelen moeten uit elkaar vallen, prak anders de aardappelen beetje fijn.
Giet de zuurkool af.
Doe in de ovenschotel het “prutje” van gehakt. Hierover de aardappelen. Vervolgens de zuurkool er over heen verspreiden, zodat je drie lagen hebt. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas en beetje boter.
Zet het gerecht midden in de oven en laat de kaas smelten. Tot slot even de gril erop, zodat er een klein korstje opkomt.
Eet smakelijk!