Nu we weer in de herfst komen is het tijd om weer vaker een soep te maken. Je wordt er lekker warm van, dus heerlijk om na een stevige wandeling een soep te eten. Ook als een lunchgerecht is een soep aan te bevelen. Deze wortelsoep bevat de “warme” ingrediënten als gember en kurkuma. Gember (gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant) is een veel gebruikte specerij in de keuken met een specifieke smaak. Gebruik er niet te veel van, anders kan de smaak overheersen.
Kurkuma is een specerij, gemaakt uit de wortel van de curcuma longa. Het is het vaste bestanddelen van kerrie en geeft hieraan zijn gele kleur. Het heeft een milde bittere smaak.
Je hebt voor 4 personen nodig:
• 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gram), in stukjes gesneden
• ongeveer 300 gram winterwortel, in stukjes gesneden
• 1 rode paprika, in stukjes gesneden
• 100 ml kokosmelk
• 1 rode ui, snipperen
• 1 teen knoflook, fijn gesneden
• 1 groentebouillon blokje
• 1 theelepel kurkuma
• stukje gember van ongeveer 2 cm, in stukjes gesneden
• ongeveer 750 ml water
• olie
Verhit een scheutje olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg daarna de gesneden zoete aardappel, paprika, knoflook, gember en de wortel toe. Bak dit kort mee.
Voeg het water (eerst 500 cc), de kurkuma en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook. Roer goed door. Zet het vuur laag en laat dit 30 minuten op laag vuur staan totdat de groenten gaar zijn.
Pureer alles fijn met een staafmixer en roer beetje kokosmelk er door. Als de soep te dik is kun je wat meer water toevoegen. Maak op smaak met evt. zout en peper. Als garnering heb ik kokosmelk, geroosterde pompoenpitten en peterselie gebruikt.
Wat een heerlijke smaakvolle soep is dit!