In vorige blog vertelde ik over wat glucose is, hoe belangrijk het is voor het lichaam en de verschillende soorten koolhydraten.
Hoeveel glucose in het bloed is gezond?
Het glucose gehalte van het bloed kan schommelen. Een gezonde waarde ligt tussen de 4-8 mmol/liter. Na het eten van koolhydraten gaat het snel of minder snel richting de 8 millimol, afhankelijk welk soort koolhydraat je hebt genuttigd. Het gehalte blijft ongeveer 1-2 uur aan de hoge kant. Na 3 uur na de maaltijd is het glucose gehalte vaak het laagst.
Hoe blijft het glucose gehalte tussen de gezonde waarden?
Hoe gelijkmatiger de glucose in het bloed komt, hoe minder pieken en dalen er zijn en je dus makkelijker binnen de grenzen blijft. De 3 hoofdmaaltijden over de dag verspreiden is dan ook zeker aan te raden.
Vezelrijke voeding en zo min mogelijk snelle suikers eten beperkt de schommelingen, omdat het glucose dan langzaam in het bloed komt.
Daarnaast zorgt het hormoon insuline ervoor dat glucose de cel in kan om energie te leveren. Daardoor daalt het glucose gehalte in het bloed.
Komt de glucose onder de 4 mmol, dan komt het hormoon glucagon in actie. Deze spreekt dan de glucose voorraad uit de lever aan. Zo blijven de glucosewaarden mooi stabiel.
Wat heeft het glucose gehalte met diabetes te maken?
Bij diabetes (suikerziekte) gaat er wat mis met de glucose balans in het bloed. De alvleesklier maakt te weinig insuline aan of het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline (insuline resistentie). Het glucose gehalte blijft te hoog omdat ze cellen geen glucose opnemen.
Wat zijn de nadelen van teveel glucose in het bloed? (bij diabetes)
Te hoge glucose waarden is niet goed voor je gezondheid. In eerste instantie kun je klachten krijgen als vermoeidheid, dorst, wazig zien, veel plassen en verwardheid. Langdurige hoge glucose waarden kan tot complicaties leiden als nierschade, schade aan de ogen, slecht genezende wondjes, hart en vaatziekten en ontstekingen in het lichaam.
Na het stellen van de diagnose diabetes is het van groot belang om de glucosewaarden zo snel mogelijk weer normaal te krijgen. Dit kan met een goed voedingsadvies van een diëtist en/of medicatie.
Hoe weten diabetici dat hun glucosewaarden stabiel genoeg zijn?
Dit kan door regelmatig de glucosewaarden te laten bepalen door de praktijk ondersteunder van de huisarts of door zelf de glucose te meten met een vinger prik. Helaas worden de strips (nog) niet vergoed.
Een andere manier is via een sensor op de huid die 24 uur per dag de bloed glucose meet. De sensor is af te lezen met een app op de smartphone.
Dit laatste wordt steeds meer uitgevoerd, je krijgt zo veel inzicht wat voeding, beweging en bijv. stress met je glucosewaarden doet.
Deze blog over glucose wordt vervolgd.