Het is herfstweer en wat is dan lekkerder dan een heerlijke kop hete soep.
De pompoen is nu volop te koop, ze zijn niet duur, voedzaam en je kunt er heerlijke gerechten van maken. Ze bevatten weinig calorieën, weinig koolhydraten en ze zijn rijk aan kalium, ijzer en magnesium. Deze soep bevat veel groenten die eerst in de oven geroosterd worden. Als je dat teveel werk vindt kun je de blokjes groenten direct in een grote pan doen. Vooraf wel scheut olijfolie verhitten en het uitje en knoflook even aanbakken.
Voor dit recept heb je voor 4 personen nodig:
• 600-800 gram pompoen in blokjes gesneden
• 1 ui, in grove stukken gesneden
• 1 dikke teen knoflook, gepeld
• 1 rode paprika in parten gesneden
• 200 gram cherrytomaatjes
• 1 theelepel gemalen komijn
• 2 theelepels gerookte paprikapoeder
• 1 theelepel kurkuma
• 1/2 -1 blik gepelde tomaten
• 1/2 groentebouillon tablet eventueel
• fijn gesneden peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de groenten samen met de cherrytomaatjes en de gepelde knoflook op de bakplaat van de oven en rooster het geheel 25 minuten.
Doe alles in een grote pan. Voeg de kurkuma, komijn, de paprikapoeder en de gepelde tomaten uit blik toe. Doe er eerst 300 ml water bij met eventueel het groentebouillon blokje en breng het geheel aan de kook.
Pureer alles met een staafmixer. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schep de soep in grote kommen en garneer met de verse peterselie.
Als je er een echte maaltijd soep van wilt maken kun je tot slot gekookte linzen toevoegen. Ook kun je er een plak volkorenbrood bij serveren, lekker met roomboter. Als garnering kun je ook pompoenpitten gebruiken. Rooster deze van te voren even in een droge koekenpan.
Wij vonden dit een heerlijke geurige soep die we van de winter zeker nog wel eens gaan maken. Als er geen verse pompoen meer verkrijgbaar is haal deze dan uit de diepvries.