Een tabouleh is een gerecht uit de Libanese en Syrische keuken. Het wordt als voorgerecht of als bijgerecht geserveerd. Het gerecht bestaat vooral uit tomaten, peterselie, bosui en bulgur. Ik heb er een hoofdgerecht van gemaakt, iets meer bulgur en een avocado toegevoegd voor de goede onverzadigde vetten.
Bulgur is een graanproduct. Het is een goede vervanger voor rijst of couscous. Het bevat net zoveel koolhydraten als rijst.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 150 gram bulgur
• half blokje groente bouillon, opgelost in 150 ml kokend water
• 4 trostomaten , kleingesneden
• geraspte schil van een halve citroen
• sap van de halve citroen
• handje vol fijngesneden koriander
• dikke handvol gesneden peterselie
• 1 lepel extra vierge olijfolie
• zout en peper naar eigen smaak
• 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden
• 6 radijsjes in dunne plakjes gesneden
• 1 avocado, in plakjes gesneden
• pitjes van een granaatappel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Roer de bulgur, de bouillon, de tomaten stukjes en de geraspte citroen in een braadslede door elkaar en zet het geheel 20 minuten in de oven.
Haal het gerecht na 20 minuten uit de oven en roer even door. Laat het gerecht even uitstomen (2-3 minuten).
Roer vervolgens het citroensap, de koriander, de peterselie, olijfolie en zout en peper goed door het gerecht. Proef of het op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe.
Strooi de uitjes erover, garneer met de radijsjes, de avocado en de granaatappel pitjes.
Het is een lauwwarme salade die heerlijk smaakt op een zomerse dag. Je kunt deze salade ook meenemen naar je werk, een dag later is deze nog lekkerder! Eventueel kun je er wat noten overheen strooien. Hierdoor krijg je meer eiwitten en wordt de maaltijd volwaardiger.
Geniet van dit heerlijke gerecht!