De volgende stap in verandering van leefstijl gaat over groenten.
Groenten mag je altijd onbeperkt eten. Of het nu vers is of uit de diepvries, allemaal goed. Diepvries groenten is onbewerkt en is dus niets aan toegevoegd, met uitzondering de a la crème soorten en de voorgekruide bewerkte soorten.
Waarom zijn groenten zo gezond?
Groenten bevatten veel voedingstoffen, met weinig calorieën. Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Door de vezels, die goed zijn voor de stoelgang, krijgt je een goed verzadigd gevoel, zodat je minder snel iets anders gaat eten. Daarnaast bevatten groenten weinig koolhydraten. Dit is weer gunstig voor je glucosewaarden, waardoor er minder pieken zijn. Eet daarbij dan niet veel rijst, pasta of aardappelen omdat je dan toch weer een piek kunt krijgen in de glucosewaarden.
De Gezondheidsraad adviseert minimaal 250 gram groenten per dag te eten. maar eet liever 300 gram. De meeste Nederlanders eten veel minder. Dat is jammer, want je kunt een grote gezondheidswinst halen door meer groenten te gaan eten vanwege de bovenstaande redenen. Hoe meer groenten hoe beter.
Je kunt deze hoeveelheid ook krijgen door 2 soorten groenten klaar te maken: gekookt en gewokt, of gewokt en rauw, gestoomd en rauw etc. En eet eens een portie groenten bij de lunch.
Hieronder wat ideeën om je te helpen meer groenten te eten:
– maak eens puree van knolselderij, pastinaak, wortelen of pompoen, dit kun je als een aardappel vervanger eten.
– bak bij je vlees champignons en een uitje.
– bak/grill de groenten eens in de oven: op foto hieronder staan de wortelen, venkel en de prei. Je hebt geen water nodig en daardoor blijft de smaak erg goed behouden. Voeg een scheutjes olijfolie toe voor een volle smaak.
– wok de groenten in olijfolie. Dit is geschikt voor bijvoorbeeld spinazie, spitskool, paksoi en Chinese kool.
– ga je groenten eens stomen in een stoommandje of stoompan. Ook deze methode is smaakvol omdat je de smaakstoffen niet weggooit via het kookwater. Ook de hoeveelheid vitaminen blijven veel beter behouden, net als in de oven.
– eet als lunch eens een zelfgemaakte soep van bijvoorbeeld courgettes, tomaten of gemende groenten.
– doe groenten op je brood
– maak een omelet en voeg prei, champignons en paprika toe. Bak wat plakjes toematen mee.
– maak een rauwkost salade bij je warme maaltijd: wortelen met een appeltje erdoor of een witlof salade met wat walnoten.
– koop een bakje rauwkost van de groenteman en eet dit als tussendoortje.
Groenten kunnen duur zijn, hieronder aantal tips:
– koop de groenten op de markt, vooral aan het einde van de dag wil de kooplui van de groenten af
– koop groenten van het seizoen.
– koop groenten uit de buurt, deze zijn veel minder prijzig dan de groenten die van ver komen en je helpt hierbij de lokale boeren.
– ongesneden groenten zijn goedkoper dan de voorgesneden groenten
– diepvries groenten zijn ook goedkoper. Ze worden snel na de oogst ingevroren en zijn van goede kwaliteit.
– gepelde tomaten uit blik zonder toegevoegde suiker is een goede vervanger van tomaten
En tot slot: varieer!
Varieer in soort groente, maar ook in kleur (zie foto). Elke groente heeft zo zijn eigen voedingswaarde.
Kijk voor recepten op mijn website onder kopje “blog”: www.dietist-assen.nl.