De zomer is voorbij. Ik vind het heerlijk om de winterse kost weer op tafel toe zetten. Vandaag rode kool gekocht en rundvlees die 1 1/2 uur moet stoven en daarbij zelfgemaakte appelmoes.
Ik heb de ouderwetse appelmoes van goudrenetten gemaakt.
1 kilo goudrenetten
1 lepel citroensap
1 lepel suiker
1 theelepel kaneel.
Schil de appels en snijd ze in stukjes. Voeg 100 ml water toe, de citroensap en de kaneel en breng aan de kook.
Laat 15 minuten doorkoken op een laag pitje. Als je wilt kun je de appelmoes pureren met een staafmixer.
Eet smakelijk!
De consumentenbond heeft een nieuwe boek uitgebracht voor iedereen die voeding wil toepassen om meer grip te krijgen op zijn of haar gezondheid.
Met gezond eten kun je het ontstaan van ziekten soms jaren uitstellen of zelfs voorkomen. En als je de ziekte hebt, kun je met voeding het ziekteverloop vaak positief beïnvloeden. Ook de rest van je leefstijl en erfelijkheid speelt uiteraard een rol mee. Heel veel aandoeningen worden beschreven met daarbij wat je met voeding kunt doen. Aandoeningen als: bloedarmoede, bot- en gewrichtsaandoening, maag- en darmklachten, diabetes, kanker, lever, nier en galaandoeningen, hart en vaatziektes etc.
Ik vind het een duidelijk en overzichtelijk boek, waarin het ziektebeeld eerst kort wordt beschreven en vervolgens wordt beschreven wat je met de voeding er aan kan doen. Ik vind het een goede aanvulling naast een bezoek aan de diëtist die een persoonlijk advies geeft.
Onze maaltijd bestond vanavond uit gegrilde kip met zelfbereide tomatensaus en gebakken courgettes. De courgette heb ik uit onze tuin geplukt. Ze groeien erg snel met dit warme weer. Ik zal dus wel vaker een recept hier plaatsen.
Maak een tomatensaus van:
2 fijn gesneden knoflookjes
4 roma tomaten in kleine stukje gesneden
Voeg 8 in plakjes gesneden groene olijven toe
3 theelepels kappertjes en 2-3 theelepels gedroogde oregano
Dit half uur laten sudderen.
Ondertussen de courgette in dunne plakken snijden, in kom doen en hierover enkele lepels olijfolie en wat peper en evt. zout. Goed mengen.
In koekenpan de plakjes snel bakken, de courgette moet niet te gaar worden. Eventueel in porties bakken. Ondertussen ook de kipfilet grillen in een grillpan.
De courgette opdienen met geroosterde pijnboompitten en rucola.
Ik heb er een salade bij gemaakt van veldsla en kleine tomaatjes met scheutje extra vierge olijfolie.
Glaasje witte wijn erbij… smullen maar!
Met dit warme weer heb ik geen zin om achter het fornuis te staan. Ik heb dus net een heerlijke maaltijd salade gemaakt voor vanavond die nu in de koelkast staat. In 15 minuten klaar!
200 gram linzen (blikje), goed afspoelen van te voren
1/2-3/4 komkommer in kleine stukjes snijden
1 kleine rode ui snipperen
1 rijpe avocado in kleine stukje snijden
75-100 gram feta kaas
Extra vierge olijfolie
1 eetlepel balsamico azijn
Paar blaadjes basilicum
Zwarte peper en beetje zout naar behoefte
Sap van 1/2 citroen
10 trostomaatjes
Avocado in schaal, besprenkelen met de citroensap en op smaak maken met gemalen peper. Gesnipperde ui toevoegen, komkommer stukjes toevoegen, de schoon gewassen linzen erbij. Olijfolie erover sprenkelen met de balsamico azijn. Alles mengen. Brokkel de fetakaas over de salade en garneer met paar tomaatjes en blaadjes basilicum.
Lekker met stukje noten brood gedrenkt in goede olijfolie, maar is niet nodig om een volwaardige maaltijd te krijgen.
Tip:
Het is verstandig om peulvruchten uit een pot of blik altijd goed te wassen. Het vocht bevat een E-nummer die darmklachten kan veroorzaken. Als je de peulvruchten afspoelt zie je veel schuim.
Avocado is rijp als je de vrucht zacht kunt indrukken.
Avocado is naar mijn weten de enige vrucht die vet bevat, maar dan wel het gezonde vet dat op olijfolie lijkt. Bevat veel vezels, weinig koolhydraten, en veel vitaminen en mineralen. Zeker een vrucht om vaker op het menu te zetten.
Zie ook Insalata Gigino met gerookte zalm.
Geschreven door Hanno Pijl en Karine Hoenderdos.
Dit boek vind ik een echte aanrader als je pre-diabeet bent of net type 2 diabetes bij je is geconstateerd of ook al een poos diabetes bent met gebruik van medicatie.
Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijladviezen kunnen diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien.
In een overzichtelijk stappenplan wordt wetenschappelijk onderbouwd hoe je je bloedsuikers kunt verbeteren waardoor je medicijngebruik afneemt, hoe je meer energie krijgt en slanker wordt. Het wordt op een eenvoudige manier uitgelegd door Hanno Pijl. Hij is hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Kort geleden heb ik een lezing van hem gehoord. Hij is een voorstander van een koolhydraat beperkte voeding om de glucose waarden naar gezonde waarden te krijgen. Op een bedreven manier vertelde hij hoe het precies werkt. Was erg interessant en leerzaam.
Ik werk veel met een koolhydraat beperkte voeding met goede resultaten. Dit boek bevat veel recepten, van ontbijt tot en met de warme maaltijd en kan een aanvulling zijn bij mijn begeleiding.
Tijdens onze vakantie in Sorrento in Italië hebben we natuurlijk ook limoncello gedronken. Overal zie je daar de citroenboomgaarden en ruik je de frisse citroengeur. De citroenen zien er heel onregelmatig uit. Heel veel “boertjes” maken daar hun eigen limoncello. De citroenlikeur maakt deel uit van een eeuwenlange traditie om zelf “hartversterkers” te maken op basis van alcohol, suiker en water. En ieder maakt het op daar op zijn eigen manier. De een voegt basilicum toe en een ander venkel of kersen, maar de citroensmaak overheerst altijd.
Ik geniet hier van een limoncello aangelengd met prosecco. Moet ook kunnen….. 😉
In Italië zijn heel veel leuke dorpjes en steden, heerlijk om door heen te slenteren en te genieten van de leuke winkeltjes met o.a. de vele verse groenten en fruit. Hieronder zie je zo’n winkeltje en het haventje van Sorrento, waar wij graag doorheen slenterden.
Het gerecht wat je op de foto ziet is: parmigiana di melanzana.
Een super lekker groente gerecht uit de oven, gemaakt van tomatensaus, aubergines, parmezaanse kaas en mozzarella. In restaurant Da Gigino heb ik dit als een lunchgerecht gegeten. Super!
Je hebt nodig voor 2 personen:
Tomatensaus, bij voorkeur zelf gemaakt
1-2 aubergines in dunne plakken gesneden (halve cm dik)
2 eieren
Geraspte parmezaanse kaas
1-2 bollen mozzarella
Extra verge olijfolie
Verse basilicum
Zout en peper
Verhit in een pan de olijfolie en bak de gesneden aubergines in een goudgeel kleurtje. Leg ze op een schaal om uit te lekken. Klop de eieren samen met de parmezaanse kaas.
Neem een ovenschaal en doe daar een dun laagje tomatensaus in. Leg daarop de eerste laag aubergines tot de hele bodem is bedekt. Bestrooi dit met beetje peper en zout. Leg er paar plakjes mozzarella op. Vervolgens weer een laag tomatensaus, maar niet te veel omdat het dan te vochtig wordt. Giet het eimengsel overheen. Ook wat losse parmezaanse kaas en blaadjes basilicum. Herhaal dit totdat de aubergine pakken op zijn. Eindig met een dun laagje tomatensaus en parmezaanse kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius en verwarm het gerecht totdat er een goudbruin korstje op komt ( ongeveer half uur).
Dit is een koolhydraat beperkt recept. Je kunt er eventueel stuk stokbrood bij eten.
Buon appetito !!
Tijdens onze vakantie in Sorrento (Italië) heb ik veel inspiratie opgedaan wat betreft het eten. Vorige week heb ik aantal berichtjes op de blog gezet. Vandaag wil ik een heerlijke salade met jullie delen die ik daar heb gegeten in restaurant Da Gigino.
Je kunt het als lunchgerecht eten of als een voorgerecht.
In Italië is het een ” primi piatti (tweede gang).
Insalata Gigino:
Romaanse sla (stevige slasoort) in reepjes gesneden
Avocado in plakjes gesneden
Gerookte zalm in plakjes
Geschaafde parmezaanse kaas
Extra vergine olijfolie
Beetje citroensap
Leg de sla in een torentje midden op het bord. Garneer daarom heen de plakken avocado. Leg daarop de zalm en doe er een scheut olijfolie over en eventueel beetje citroensap. Daarover de geschaafde parmezaanse kaas en garneren met een pomodori tomaatje.
Weer een simpel gerecht.. maar zooo lekker! En het is een koolhydraat beperkte salade.
Buon appetito!
De menu kaart in een Italiaans restaurant is een klein feestje.. je kunt zoveel variëren! De Italianen starten vaak met een antipasta. Een antipasta is een Italiaans koud voorgerecht om de eetlust op te wekken. Wij vonden het leuk om verschillende antipasto te bestellen om samen te delen.
Hieronder zie je garlic bread: plakjes stokbrood met olijfolie en daarop knoflook, even in de oven en smullen maar. Bovenaan staat “Insalata Nonna Luisa”, ode aan een van de oprichters van het restaurant Da Gigino in Sorrento, waar wij een paar keer gegeten hebben.
Voor deze salade heb je nodig:
75 gram rucola
Geschaafde parmezaanse kaas
Walnoten
Balsamico azijn
Olijfolie extra verge
Zout
Leg de rucola op een bord. Kraak de walnoten en hak ze eventueel in stukjes en strooi deze over de rucola. Besprenkel de rucola met de balsamico azijn en de olijfolie naar eigen smaak en een beetje grof zout. Tot slot de geschaafde Parmezaanse kaas er over.
Wat simpel…wat lekker….
Volgende keer zal ik een primi piatti geven, een voorgerecht vaak met pasta geserveerd, maar kan ook een salade zijn.
Met kerst had ik van mijn man een heel inspirerend boek gekregen over een restaurant in Sorrento in Italië : Da Gigino. Dit restaurant wordt door een grote familie gerund. Door de sfeervolle foto’s van de gerechten en van de omgeving raakte ik zo enthousiast dat we afgelopen mei vakantie daar zijn geweest. We hebben verschillende keren in dit restaurant gegeten. We hebben genoten!
En natuurlijk moest ik met de bedenker van het boek op de foto..
De komende berichtjes op Facebook en in mijn blog op mijn website wil ik graag de lekkere gerechten met jullie delen. Hieronder eerst een kleine indruk wat we gegeten hebben.